itsjustaman.blogg.se

2019-09-23
20:29:24

Att säga saker utan något som helst stöd

Vi har nog alla hört det uttrycket ett antal gånger, kanske tom sagt så själv en och annan gång.

Men vad menas egentligen när en person säger så?

Jag började bli bekant med det uttrycket för ett par år sedan när jag började arbeta som personlig tränare och satt i konsultation med mina första blivande klienter.

När jag satt där och lyssnade på dem så var det inte alls ovanligt att uttrycket ”Jag har hört att” dök upp både när det handlade om kost och träning. Då jag inte ville vara oartig och avbryta samt att det var försäljningskrav så gick jag inte mer in på det utan lät det vara.

Detta har dock blivit ett uttryck som är mycket mer vanligt idag och även det att folk gärna vill påstå att det ena och det andra är dåligt men kan inte hänvisa till någon som helst vetenskaplig källa som styrker det dem påstår. Nästan lite som att folk vill att det ska vara legitimt att kunna påstå vadsomhelst lite hursomhelst. På ett sätt har det nästan blivit lite skrämmande att människor idag verkar nästan uteslutande använda sociala medier som deras enda resurs till källkritik.

Om du tänker på hur mycket ”flum” som egentligen publiceras där, vad får någon att tro att något så seriöst som en vetenskaplig källa skulle kunna förekomma där? Nästan som att sociala medier automatiskt fått stämpeln ”certifierad säker vetenskaplig källa”. Visst, nu ska jag inte helt svartmåla sociala medier helt då människor ändå ytterst är ansvariga för att själva granska vart deras fakta kommer ifrån. Vem här har liksom inte skrivit en källhänvisning längst bak i ett arbete när man gått i skolan som alltid var obligatorisk och tom kollades notorisk av vissa lärare?

En tanke som jag har haft kring detta är att så fort en person är osäker kring något och behöver ”anstränga sig” för att ta reda på vart fakta kommer ifrån så kommer människans bekvämlighet in i bilden. Istället för att fråga någon som är insatt i området eller själva leta upp tillförlitliga platser så får jag en känsla av att 1: personen frågar en bekant som heller inte är insatt i området utan i princip talar ur ändan eller 2: Går in på Facebook eller Youtube och tror direkt på ett inlägg / video utan att ifrågasätta materialet.

Privat har jag lite börjat kalla detta för ”hitta på argument” vilket lite känns som just det, att en person VÄLJER att hitta på anledningar som stödjer sitt påstående då det är för jobbigt att gå den längre vägen. Det är som att jag skulle säga ”jag har hört att det finns flygande grisar i Kina, jag har varken sett eller läst om det men eftersom jag hört om det så är det sant”. Eller detta: ” Jag har hört att det finns troll i skogen där borta, jag bara vet det!”

Den här typen av argument går ner till sandlådenivå och verkar tyvärr bli allt vanligare. Nu på senare när jag går in i dessa diskussioner så frågar jag alltid personen som påstår något vart de har hört / läst detta, fanns det någon källa som hänvisade till detta påstående samt varför de fortsätter att välja att tro på det om det inte har kunnat presenteras några som helst bevis på att en viss sak är farlig. Ett tydligt exempel på detta är artiklar som i olika dagstidningar där någon hälsoperson påstår något men har antingen inte presenterat någon källa till sitt påstående eller en väldigt vag sådan som till exempel ” en studie där och där har kommit fram till detta….”. Vadå en studie har kommit fram till detta? Vad heter studien och varför har detta inte angetts som en källa i artikeln?

Det jag vill försöka komma till skott med dessa tankar är att jag personligen upplever att det påstås saker lite för lätt nuförtiden. Skolor behöver lägga ett större fokus på källkritik och betydelsen av att ifrågasätta informationen man möts, människor som arbetar inom hälsobranschen behöver prata och föreläsa mer om den här punkten då många människor som hade kunnat dra fördelar av olika hälsoprodukter är kluvna gällande huruvida något är bra eller dåligt. Att säga att källkritik inte behövs är som att säga att en arbetsgivare skall anställa en person utan att vare sig behöva träffa eller veta något alls om den sökande.

Att lära sig mer om ett eller flera områden är aldrig fel.

Eller som filosofens Francis Bacons klassiska uttryck:

”Kunskap är makt”.